Новини

10.03.2015   Apple, представила новий MacBook з 12-дюймовим дисплеєм Retina і безвентиляторним дизайном


Вчора в рамках спеціального заходу «Spring Forward» генеральний директор Apple Тім Кук офіційно представив світу новий MacBook. Це абсолютно новий ноутбук, який не відноситься до жодної з існуючих лінійок комп'ютерів Apple. Новинка отримала просту назву - MacBook (без будь-яких приставок).


Одна з головних особливостей нового MacBook - масогабаритні характеристики. Пристрій важить близько 900 г, а максимальна товщина становить 13,1 мм. Для порівняння, в останньому MacBook Air цей показник дорівнює 17,3 мм. Рекордної товщини вдалося досягти завдяки застосуванню істотно переробленої клавіатури.

У ній використовується новий механізм, який старший віце-президент Apple, з маркетингу Філ Шиллер називає Butterfly Mechanism. Застосування нового механізму замість старого Scissor дозволило на 40% зменшити товщину клавіш і при цьому добитися чотирикратного поліпшення стабільності. Окремо варто відзначити, що кожна клавіша отримала власний світлодіод для підсвічування.



Новий MacBook оснащується 12-дюймовим IPS-екраном, для яких в Apple, використовують спеціальну назву Retina, роздільною здатністю 2304х1440 точок. Товщина панелі екрану складає всього 0,88 мм, що забезпечує йому титул найтоншого дисплея в сімействі комп'ютерів Mac. Незважаючи на зростання дозволу енергоспоживання панелі знижено на 30% в порівнянні з попередніми моделями.



Основою новому MacBook служить процесор Intel Core M з частотою 1,3 ГГц (у режимі турбо - 2,9 ГГц). Це означає, що перед нами перший комп'ютер Mac з пасивною системою охолодження. Інакше кажучи, тут немає вентиляторів. Також було сказано, що материнська плата тепер займає менше місця (на 67% менше в порівнянні з платами минулого покоління), ніж сенсорна панель, а все інше простір відведено під акумулятори. Останні максимально ефективно використовують відведений їм місце завдяки особливій формі - вони повторюють контури корпусу.



Нова сенсорна панель Force Touch враховує силу тиску і відрізняється підтримкою технології тактильної віддачі. Справа в тому, що користувач буде як і раніше відчувати клацання, хоч їх насправді не буде (фізично). З новим MacBook з'явився новий жест управління Force Click - команда ПКМ допомогою сильного натискання. Додавши трохи більше сили, ніж зазвичай, в оглядачі Finder можна перейти до попереднього перегляду файлу або прискорити процес перемотування в QuickTime.



Із засобів проводового підключення є тільки роз'єм для навушників і коннектор USB-C, в якому, по суті, об'єднані USB, DisplayPort, HDMI, VGA і роз'єм живлення.



Таким, на думку Apple, є ноутбук майбутнього: максимально портативним і повністю залежати від технологій бездротового підключення.



Що ж стосується автономності, по завіреннях виробника, однієї підзарядки вбудованого акумулятора вистачає на 9 годин автономної роботи при перегляді веб-сторінок і 10 годин при перегляді відео. Apple, називає новий MacBook самим енергоефективним ноутбуком в світі. Пристрій буде доступний у трьох варіантах колірного виконання корпусу: сріблястому, сірому і золотистому.

Продажі нового ноутбука MacBook розпочнуться 10 квітня. У суму $1300 оцінена версія з 2-ядерним процесором Core M (1,1 ГГц) і вбудованою графікою Intel HD 5300, 8 ГБ оперативної пам'яті і твердотілим накопичувачем місткістю 256 ГБ. Доплативши ще $300 зверху ціни початковій конфігурації можна отримати більш потужний процесор Core M (1,2 ГГц) і твердотільний накопичувач більшого обсягу (512 ГБ).